DoxFlow
Schermafbeelding 2023-01-09 084002

Kap met goede voornemens: deze nieuwjaarsgewoonten hou je wél vol

Denken dat goede voornemens je leven veranderen, dat is hetzelfde als hopen dat een nieuwe printer je miljoenen oplevert. Als je niet de juiste handelingen verricht en passende opdrachten doorgeeft, komt er gewoon weer hetzelfde uit als vorig jaar. Veranderen kost tijd en gaat veel beter in kleine stappen dan in drastische transformaties. Voor ons geen ‘New Year, New Me’, maar zes gerichte gewoonten die je wél volhoudt. 

10 seconden pauzeren voor snacken

Hard werken maakt je hongerig. Mensen die te kort slapen maken minder ghreline aan; het hormoon dat je brein vertelt dat je vol zit. Bovendien is het lichaam geprogrammeerd om een tekort aan energie op te vullen met voedsel. Zeker als je te druk bent voor een tukje. Daarnaast is stress volgens Harvard Medical School een trigger om te grijpen naar ‘comfort food’ – en nee, dat is geen sla. Moderne diëtiek vertelt je niet wat je wel en niet mag eten, maar kijkt samen met jou naar het waarom. Daarom deze tip: voordat je ongezond wil gaan snacken, wacht even tien minuten. Zo scheid je de impuls van de handeling en ga je in je hoofd en lijf na waarom je die M&M’s wil. Honger, of toch stress? Voornaamste reden van stresseten is overigens dat we geen alternatieven hebben om met stress om te gaan. Wat ons brengt bij de volgende gewoonte. 

Happen naar lucht

Het stilt de honger niet, maar een paar happen lucht maakt wel je hoofd leeg. Een kalm persoon ademt zo’n zes tot acht keer per minuut. De meeste mensen zitten daar echter ver boven, tot wel twintig keer in zestig seconden. Na vier verdiepingen traprennen is het je vergeven, maar mailtjes beantwoorden en vergaderen zou toch in alle rust moeten kunnen. Werk-, tijds- en sociale druk brengt onze ademhaling echter op hol. Het advies: neem eens de tijd om rustig, diep adem te halen. Sluit je ogen en laat je lijf en de wereld er gewoon even zijn. In plaats van altijd maar rond te razen. Een minuutje is genoeg. Mocht je een gangbare term ervoor willen: mindfullness. Al werkt dat woord soms juist averechts. 

5 second rule

Gaat alles in dit artikel over eten? Nee, dit is niet de tijdslimiet wanneer je nog van de grond kan eten. De Five Second Rule van ondernemer en auteur Mel Robbins is inmiddels wereldberoemd. “Wanneer je een instinct krijgt om naar een doel te handelen, handel dan fysiek binnen vijf seconden”, legt zij haar wet uit. Na die vijf tellen zou je brein het vurige verlangen doven en zich er nooit meer toe aan willen zetten. Weet je je goede voornemens nog, die je eind december al bedacht? Ze waren bij voorbaat al kansloos toen je zei: “Ik begin op één januari. Alleen nog even de dagen aftellen. Vijf… vier… drie… twee… één…”

De formule voor succes

Iedereen is op zoek naar deze wonderformule, en Remco Claassen had ‘m gevonden. 28 jaar, verdiende 150.000 euro op jaarbasis en reed in zijn dikke bolide richting een nieuwe klant. Zijn leven veranderde echter toen die klant plots afbelde. “Ik voelde me zo opgelucht dat ik dacht: wat ben ik eigenlijk aan het doen?” Vervolgens vond hij de echte succesformule, jaren eerder al bedacht door ene Albert Einstein: E=MC2. Volgens Claassen, die inmiddels succesvol auteur en spreker op gebied van persoonlijk leiderschap is, staat dit gelijk aan: Energy = Mission x Character; Competention. “Als wat je doet aansluit bij welke richting je op wil, wie je bent en wat je goed kan, dan krijg je energie.” Loopt die vergelijking krom, dan kost het je dus energie en heb je risico op een burn-out. 

Lees je rijk

Al de hierboven genoemde tips, kun je volbrengen met een boek. Lezen leidt je af van snacks, je kan lekker rustig ademhalen en het inspireert je om vorm te geven aan je eigen verhaal – wel snel je boek wegleggen en binnen vijf seconden handelen, natuurlijk. Volgens onderzoek van Tom Corley, auteur van het boek Rich Habits leest 85% van de succesvolle mensen twee zelfverbeteringsboeken per maand. “Succesvolle mensen lezen minstens dertig minuten per dag. Ze lezen zelfverbeteringsboeken, artikels, nieuwsbrieven. Deze mensen bestuderen wat ze beter in hun werk maakt.” Twee boeken per maand… dat red je al met zo’n tien bladzijden per dag. Voor het gemak mag je het lezen van dit artikel ook nog eens meetellen.

Zorg voor je printer

We hebben ‘m weleens gehoord: “Dit jaar raak ik niet meer in de problemen op mijn werk door plotselinge printerproblemen.” Het is net als gaan sporten en afvallen. Je let overal op en bent een maandje goed bezig. Uit zorgeloosheid laat je de teugels even vieren en voor je het weet ben je buiten adem van het rammen op de kapotte printer. Voor Doxflow is het optimaal verzorgen van je printbehoeften waar wij energie van krijgen. Als er wat is, handelen wij binnen vijf seconden. Dus, stop met hyperventileren, leg die M&M’s weg en neem eens contact op voor een zorgeloos printerbestaan. 

Doxflow staat voor:

Persoonlijke benadering

Kwaliteits printers

Superieure service

Slimme softwareoplossingen