DoxFlow
Schermafbeelding 2023-03-30 153356

Bepaalt de plek waar je woont en werkt hoe succesvol je bent als ondernemer?

Hoe ga jij naar je werk? Met de auto, fiets, of misschien het openbaar vervoer? De manier waarop we met woon-werkverkeer omgaan is in dertig jaar tijd op verschillende manieren veranderd. Tussen 1996 en 2016 nam de woon-werkafstand gestaag toe, vond het Planbureau voor de Leefomgeving uit. Na de Coronapandemie vonden we juist het thuiswerken uit. In de auto of in pyjama achter de laptop, wat zijn de voor- en nadelen van de afstand die jij moet overbruggen naar je werkplek? 

Scoren tijdens spitsuur 

Klokkijkend ren je naar de auto. Je móét die landelijke filevorming voorzijn. Snel een broodje en een koffie van het tankstation en door naar je werk. De meeste Nederlanders gaan per auto naar het werk. Liefst een derde van de werkenden pendelt tussen twee steden om brood op de plank te krijgen. Een auto maakt je onafhankelijk, mobiel en flexibel, maar iedereen die eens afgesneden is op de snelweg weet dat het niet altijd ontspannen ritjes zijn. 

Onderzoek van Washington University School of Medicine wijst uit dat mensen die vaker lang autorijden een hogere bloeddruk, een grotere middelomtrek en minder tijd hebben om te sporten. Ook is het tankstation niet alleen maar ‘handig’: Arizona State University vond uit dat het aantal mogelijkheden om fastfood te halen op je route invloed heeft op je gezondheid. Uit een derde onderzoek van Noorse komaf blijkt dat mensen die vaak lange afstanden afleggen minder gelukkig zijn. Door stress hebben ze meer fysieke en mentale klachten. Maar wat doe je hieraan? 

Woon je 50 kilometer van je werk, dan pak je niet zomaar de fiets. Het openbaar vervoer kan hierin een oplossing zijn. Het blijft druk, maar je kunt bewust ontbijten, of een boek lezen. Eten voor de televisie laat je minder goed kauwen en je eet onbewust meer, echter geldt dit voor alle vormen van afleiding tijdens het eten. Zoals letten op het verkeer. Daarnaast reduceert lezen stress en helpt het je concentratie enorm. Ga je toch met de auto? Er niet in eten en na het parkeren stevig wandelen geven je fysieke en mentale gezondheid al een boost. 

Een tien voor thuiswerken

Zelf thuiswerken of mensen laten thuiswerken, het is een populair verschijnsel geworden dat vele voordelen kent. Geen onnodige reistijd, geen CO2-uitstoot en zo flexibel dat je bijna in spagaat achter de laptop kan zitten. Werk je normaal op een kantoortuin, dan kan thuiswerken ook de productiviteit en concentratie verhogen. Maar, des te langer dit ogenschijnlijke paradijs voortduurt, des te meer haken en ogen eraan zitten. 

Net zoals je in de auto geen echte tijd voor jezelf hebt, is dit thuis ook het geval. De Utrechtste Universiteit rapporteerde de gevolgen thuiswerken. Wat bleek: thuiswerkers nemen moeilijker afstand van hun werk, waardoor de druk toeneemt. Het ‘nooit echt vrij zijn’ is nadelig. Ook de kosten voor eten, drinken en energie stijgen. Daarnaast mag het wegvallen van menselijk contact niet onderschat worden. Gezelligheid en een menselijk klankbord maken een wereld van verschil. En als je vanuit je bed meteen je werkstoel opspringt, hoeveel beweeg je dan nog? 

Een slim trucje voor thuiswerkers is het voor de gek houden van je brein. Sta op en na je ontbijtje met koffie neem je een wandeling; de zogenaamde ‘reis naar kantoor’. Bereid je eten de dag van tevoren en eet het buitenshuis op, of in een andere kamer. Tot slot: plan niet alleen je werk in, maar ook je pauze. Ga wandelen, ergens koffiedrinken of snel sporten, voor je weer terug op ‘kantoor’ verschijnt. En als de werkdag voorbij is, draai je werkplek ‘op slot’.

Voeg ontspanning toe aan je werk

Zo zie je maar, de relatie tussen je woon- en werkplek heeft veel invloed. En al die invloeden sorteren weer effect in hoe goed jij je werk doet en hoe lang je dat volhoudt. De belangrijkste les: voeg ontspanning toe aan arbeid. Onnodige stress, of verloren tijd zijn funest voor je (werk)geluk. Dat zit ‘m in de kleine dingen, al is het maar in zorgen dat de kantoorprinter altijd werkt. Doxflow verzorgt je printbehoeften van A tot Z, waardoor je nooit met je handen in het haar zit door een kapotte printer. Heb je meer tijd voor jezelf, om een dik verdiende pauze nemen bijvoorbeeld. Verspil geen tijd en moeite meer en neem hier contact op.

Doxflow staat voor:

Persoonlijke benadering

Kwaliteits printers

Superieure service

Slimme softwareoplossingen