DoxFlow
Schermafbeelding 2023-02-24 155829

Rise of the printer: wordt de mens ooit vervangen door machines?

Is de mens te vervangen door machines? Al sinds Arnold Schwarzenegger als Terminator (1984) naar het verleden terugkeerde om Sarah Connor te grazen te nemen, leeft dit vraagstuk onder de mensen. In november 2022 werden doemdenkers opgeschrikt door ChatGPT. Een chatbot dat zo goed opdrachten en informatie kan verwerken tot tekst, dat je je oprecht kunt afvragen of dit artikel wel door een mens is getypt. Is het moment aangebroken dat de profetische belofte van the Terminator uitkomt: “I’ll be back”?

Chat Generative Pre-trained Transformer – gelukkig, de T staat niet voor terminator – ook wel: ChatGPT genoemd, is een chatbot van OpenAI. Het bedrijf lanceerde eind 2022 het prototype voor de beste kunstmatige informatieverwerker tot nu toe. De robot kan vloeiende teksten produceren op basis van vragen en opdrachten. Een blog over kwantumfysica, een plot voor een boek, zelfs complete sportschema’s. Via algoritmes verwerkt de machine je verzoek, vergelijkt die inhoud met miljoenen relevante werken en maakt er zo een eigen versie van. Hoe ver weg is de overbodigheid van de mens dan? 

De professionele schrijver, sporttrainer of coach kan nog even opgelucht ademhalen. OpenAI erkende al snel de ‘ongelijke feitelijke nauwkeurigheid’ van de bot als duidelijk nadeel. ChatGPT is als een zelfbenoemde ‘alleskunner’ op kantoor: klinkt zeer overtuigend, tot je de details van de inhoud onderzoekt. Maar toch, het toont zich ook een stap dichter bij de één-op-één vervanging van de mensheid. En die mens kennende, stoppen we hier niet met ontwikkelen. Onze kapitalistische economie vormt daarin een valkuil. Het kapitalisme schreeuwt: “groter, beter, meer!” Die hebzucht kan wel eens leiden tot een bedrijfsleven dat gerund wordt door perfectionistische algoritmes, in plaats van foutenmakende mensen.

Zoals tech-titaan Elon Musk van Tesla zei: “Kunstmatige intelligentie (AI) is gevaarlijker dan een nucleaire oorlog, en machines kunnen ooit alles beter dan mensen.” Ook een panel experts voorspelde in 2018 dat AI mensen kan evenaren of overstijgen ‘op gebied van besluitvorming, redeneren en leren, analyseren en trendonderzoek’. Facebook-uitvinder Mark Zuckerberg noemde Musks uitspraken echter onverantwoordelijk; hij heeft juist positieve hoop in hoe technologie ons leven makkelijker zal maken. De uitspraken van Musk waren ook eerder een motie van wantrouwen naar de mens. Met de goede bedoelingen zouden machines namelijk wel ‘armoede en honger kunnen uitroeien’. Hoe gebruik jij dan technologie in je voordeel, zonder het de mens te laten overstijgen?

Man VS machine: drie tips voor een menselijke toekomst

Evolueer zelf Het risico van machines die steeds meer nieuwe dingen kunnen, is dat we ze zelf niet meer leren. Voorkom dat ‘omgaan met ArtificialIntelligence‘ de enige cursus is die je nog volgt. Doe aan krachttraining – onderzoek wijst uit dat dit je zelfcontrole en planning-capaciteiten verbetert – eet gezond en leer steeds nieuwe dingen. Zo moet de machine jou inhalen, in plaats van andersom.

Blijf je cognities trainen We hoeven niet meer te schrijven, onthouden en zelfs lezen, dankzij de technologie. Lekker makkelijk… onthoud alleen wel dat die cognities de mens in rap tempo tot centrum van het universum bombardeerden. Nemen machines die plek ooit in? Boeken lezen, dagboeken schrijven, telefoonnummers van je vrienden onthouden. Het zijn de beste eigenschappen voor levendige mensen met een toekomst.

Vertrouw op mensen Machines maken het leven makkelijker, als het een hulpmiddel blijft. Wanneer we afhankelijk worden van de technologie, pleegt de mens roofbouw op zichzelf. Welke rol machines in jouw bedrijf ook spelen, laat altijd mensen de leiding nemen en de beslissingen maken.

Komen de machines in opstand?  Mochten machines ooit in opstand komen, dan is de printer waarschijnlijk de eerste. Te lang stond hij in verdomhoekjes van kantoren. Voor lief genomen bij goed werk, verrot gescholden bij defecten. Doxflow voorkomt graag een technologische apocalyps door je printer en zijn werk met liefde te verzorgen. Zo hoef jij nooit je documenten met de hand te schrijven en blijft je printer – mocht het ooit zover komen dat hij wandelend, pratend en printend het kantoor bewoont – je beste vriend. Neem hier contact op bespaar jezelf Terminator: Rise of the printers.

Doxflow staat voor:

Persoonlijke benadering

Kwaliteits printers

Superieure service

Slimme softwareoplossingen