DoxFlow
Plaatje kunst

Bestaat er zoiets als lelijke kunst?

‘Schoonheid ligt in de ogen van de aanschouwer’, zou Grieks filosoof Plato ooit gezegd hebben. De zin bevat een treffende waarheid: wat voor de één lelijk is, kan voor de ander prachtig zijn. Toch denken wij dat Plato in zijn tijd geen musea voor moderne kunst kon bezoeken. Dit lijstje kunstwerken laten je twijfelen aan het idee dat er ook maar iemand bestaat, die er schoonheid in ziet. Of toch?

Vincent van Gogh – Aardappeleters

Ook onze eigen Vincent van Gogh ontkomt niet aan deze Wall of Shame. Zijn beroemde ‘Aardappeleters’ is voor moderne toeschouwers als een aardappel tussen de frietjes. De Nederlandse kunstenaar, die later geroemd werd om zijn gevoel voor textuur, kleur en gezichtsexpressie, had aan het begin van zijn carrière beduidend minder van deze kwaliteiten. Gelukkig kan hij dit niet meer lezen. We weten niet wat de man, die ooit zijn eigen oor afsneed, zijn eigen ogen dan zou aandoen. Toch laat het maar zien dat het erom gaat dat je ergens mee begint, en niet opgeeft tot je het maximale eruit hebt gehaald. Van Gogh groeide uit tot één van ’s werelds grootste kunstenaars. https://www.instagram.com/p/CV3UKPcoQ01/

Emanuel Santos – Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo heeft inmiddels meer dan 800 goals gemaakt in zijn carrière. Op zijn geboorte-eiland Madeira (Portugal) reden om misschien wel de grootste Portugese voetballer aller tijden in 2017 in brons te vereeuwigen. Kunstenaar Emanuel Santos maakte aan de hand van foto’s dit standbeeld van CR7. Het Portugese boegbeeld toonde zich dankbaar, maar kritische aanschouwers vonden dat het beeld nauwelijks op de voetballer leek. Santos werd een lachertje op social media, maar bleef met filosofische koppigheid in zichzelf geloven: ‘Zelfs Jezus stelde niet iedereen tevreden, het is een kwestie van smaak’.
https://www.instagram.com/p/BSOUPsSl54U/ 

 

Maurizio Cattelan – Comedian

Kunst moet schuren, commotie veroorzaken en artistiek verantwoord zijn. Italiaans kunstenaar Cattelan mocht in 2019 in ieder geval twee hokjes aankruisen met zijn geductapete banaan aan de muur. De waarde ervan scheen niet in het object te zitten, maar in de discussie eromheen. Allemaal om het even voor Cattelan. Die kon zijn ‘concept’ liefst driemaal verkopen voor enkele tonnen. Het kunstwerk kreeg zelfs een eigen Instagramaccount, waar de banaan (of de tape) in allerlei variaties terugkomt. Van een KFC bucket aan de muur, tot Donald Trump. In onze moderne tijd, waar het lijkt of alles al eens gedaan is, doen we vaak ons best om origineel uit de bocht te komen. Dat terwijl het soms eenvoud is dat je alles geeft wat je nodig hebt.
https://www.instagram.com/cattelanbanana/

 

Duchamps & Von Freytag – Fountain

Van dit kunstwerk zien wij ook de schoonheid niet, om twee redenen. Reden één: het is een urinoir. Van de muur getrokken, een handtekening opgezet en in 1917 inzonden voor een kunsttentoonstelling in New York. De jury maakte er nog een foto van, maar gooide de pot weg. Een belediging. Reden twee: pas decennia later ontdekte we dat het niet ‘maker’ Marcel Duchamp, maar zijn vriendin Elsa Von Freytag-Loringhoven was, die het kunstwerk bedacht. Het gebeurde vroeger vaker, dat mannen vrouwenwerk op hun naam kregen, om meer kans van slagen te hebben. Overigens werd in 2004 Fountain benoemd tot meest invloedrijke kunstwerk ooit, in de geschiedenis van kunst… misschien is jouw originele idee dus niet stom, of raar, maar gewoon zijn tijd ver vooruit.
https://www.instagram.com/p/BS3zBvKhbhi/

 

James Watt – de kopieermachine

Alhoewel Johannes Gutenberg als grondlegger van de drukpers wordt gezien, was het James Watt die in 1781 patent kreeg op de kopieermachine. De voorloper van de moderne printer. Vanuit esthetisch oogpunt zal de printer nooit op het lijstje wereldwonderen verschenen zijn, maar de praktische toepassing heeft de selectieprocedure eeuw na eeuw doorstaan. Maak van je printruimte niet een vergeten schilderij. Doxflow beschouwt de printbehoefte als het frame van jouw onderneming. Is dat op en top verzorgd, pas dan is het kunstwerk compleet.

Benieuwd wat wij voor jouw printbehoeften kunnen betekenen? Plan hier een oriënterend gesprek en maak van jouw printruimte een waar museum.

Doxflow staat voor:

Persoonlijke benadering

Kwaliteits printers

Superieure service

Slimme softwareoplossingen