De meeste mensen rennen direct gillend weg na het zien van een kakkerlak in hun kantoortuin. Ongediertebestrijding wordt direct gebeld om deze kriebelige kruipers te elimineren. Nogal een karwei tegen dieren die volgens de legende een nucleaire explosie kunnen overleven.
De waarheid is genuanceerder. En die nuance zouden we vaker moeten toepassen op de kakkerlak. “Ons kantoor krioelt van de kakkerlakken,” roepen wij zelfs trots. Wat we daarmee bedoelen? Dat we dit ‘lelijke’ dier moeten waarderen. Waarom? Lees vooral verder.
De horror-kakkerlak
De kakkerlak is misschien wel het lelijkste, meest verachte diertje op aarde. Maar wat is dat toch met mensen die bang zijn voor onschuldige beestjes die niet groter zijn dan hun duim? Zijn we gehersenspoeld door films? Hollywood gebruikt het insect maar wat graag als symbool voor angst, dood en verderf. Waar kakkerlakken krioelen, waant ellende. En als de Hollywood-wet het zegt…
Regisseur Guillermo del Toro, bekend van zijn bijdrages aan de films The Shape of Water en The Hobbit, maakte zelfs een horrofilm over de kakkerlak. Mimic ging over een kakkerlakkenplaag die een dodelijke ziekte verspreidde. De kakkerlak als symbool voor de dood was geboren. Later speelde ‘katsaridafobie’ (angst voor kakkerlakken) ook meermaals een hoofdrol in het bekende programma Fear Factor (2001-2006), waar kakkerlakken eten, aanraken of jezelf erdoor laten bekruipen tot een selectie angstaanjagende beproevingen behoorde.
Zo leerde de filmwereld dat we maar beter gillend en stampend de kamer kunnen verlaten, wanneer deze overgenomen is door een kakkerlakkenleger. Bel iemand met zwaarder geschut en kom pas terug als de kust veilig is. Maar wat kunnen wij, ondernemers in een zakelijke wereld, van de kakkerlak leren?
Wat kunnen we leren van de kakkerlak?
Leef en laat leven
Van de 4690 soorten komen er slechts 20 als plaag voor. De rest draagt bij aan het milieu: niet alleen dient de kakkerlak als belangrijke voedingsbron voor vogels, insecten en zelfs mensen – kakkerlakken zijn rijk aan eiwitten. Daarnaast komt er veel stikstof vrij als ze hun uitwerpselen dumpen. Stikstof is een belangrijke bron voor een vruchtbare grond… Uhm, de één z’n stront, is de ander z’n vruchtbare grond? Zo draagt de kakkerlak bij aan het floreren van zijn omgeving. Daar kun je als ondernemer van leren: Het tijdperk van megalomane monopolies in de zakenwereld is voorbij. Je telt pas echt mee, als jouw groei ook het milieu om je heen versterkt.
Evolutionaire wonderen
De kakkerlak is niet kapot te krijgen. Wetenschappers dateren zijn bestaan tot zo’n 360 miljoen jaren terug – kauwend op dinosauruspoep – en de urban legend zegt dat ze een nucleaire explosie kunnen overleven. Na de kernramp in Chernobyl waren de enige overlevenden namelijk een stel kakkerlakken. Onverwoestbaar dus? Dat niet, maar kakkerlakken kunnen wel veel meer radioactieve straling aan dan mensen en andere zoogdieren. Daarnaast planten zich snel voort en past hun nageslacht zich direct aan, aan wat voor hun ouders gevaarlijk was. Kortom, evolutionaire wonderen, net zoals jij na een tegenslag niet stopt, maar je aanpast, ontwikkelt en sterker terugkomt.
Inspiratie voor de wetenschap
De snelle pootjes waarmee ze door je nachtmerries kruipen worden door wetenschappers geanalyseerd als basis voor nieuwe menselijke prothesen. Het pantser-exoskelet van de kakkerlak wordt daarnaast bestudeerd om de bouw van robots te optimaliseren. Dit flexibele pantser is de reden dat je een kakkerlak altijd twee – of drie of zes keer – keer moet platstampen om ze te stoppen. Het leert mensen te leren van hun vijand. Hoe erg je er ook van walgt, eens een goed gesprek en een kijkje van dichterbij kan je verder helpen dan je vijanden domweg ontlopen.
Weggestopt in een donker hoekje, niet graag gezien en zelden gewaardeerd: wat dat betreft is de printer een echte kakkerlak. Maar daarmee doe je dit nuttige beestje – en dus jezelf – tekort. Want een goed onderhouden printer is onverwoestbaar, levert output die een scherm nooit kan bieden en maakt zijn omgeving vruchtbaarder met alles wat hij ‘uitwerpt’. Doxflow denkt mee en levert flexibele service om jouw printbehoefte helemaal op orde te brengen. Kortom: wij zijn de verdelgers die van jouw kakkerlakkenplaag één robuuste, praktische kakkerlak maken. Maak hier een belafspraak, dan bepalen wij in een vrijblijvend gesprek wat jouw printbehoeften zijn.